Türkiye’de Tablet Kullanıcı Sayısı Artıyor

Bireyi ve dünyayı “tablet” üzerinden okuyan, tanıyan ve anlamlandıran ciddi bir kitle ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Buna bağlı olarak Türkiye’de tablet kullanıcı sayısı artıyor. Alışkanlıklarımız gün geçtikçe değişiyor, yerlerine yenileri geliyor. Medya her geçen gün bu değişimden nasibini alıyor.  Artık yeni bir tabirimiz bile var. “Yeni Medya.”

Ülkemizde sayısı milyona ulaşmaya başlayan tablet kullanıcıları özellikle sosyal medyada oldukça aktifler.  Sadece sosyal medyayı takip etmekle kalmıyor; yazılarını, gazetelerini oradan okuyor, oyunlarını yanlarında taşıyor, işlerini yapıyorlar. İşte bundan dolayı kullanıcıları sosyal medya ve diğer mecralar üzerinde bu kadar aktifler. Geleneksel medya yeni medyaya bu kadar hızlı bir şekilde adapte olmaya çalışmakta. İnternet reklamcılığı için göz ardı edilmez bir durum ortaya çıktı. 

Yapılan araştırmalara göre tablet kullanımı iş dünyasında üretkenliği %50‘ye varan oranda arttırırken, en çok barkod okuma, lojistik operasyonların takibi, yön bulma, müşteri ödemesinin alınması ve akıllı kart doldurma gibi alanlarda kullanıldığı kayıtlara geçmiştir.

Yinede özellikle Türk kullanıcılar,  sorunlar ile de boğuşmuyor değiller. Hatırı sayılır miktarda bir kullanıcı iş için kullanılan tabletlerden memnun olmadıkları konusunda oldukça ısrarcılar. Halihazırda , şarj, çabuk ısınma, güneş ışığında zor okunma ve hasar alma gibi problemleri kullanıcıların bir başka derdi. Yine de şurası bir gerçek ki bu sorunların ilerde sorun olmayacağı teknolojinin ilerleme ve gelişme hızı göz önüne alındığında ortada. Ve tablet kullanıcıları sosyal medya kullanıcı deneyimi ve trendleri belirleme konusunda oldukça önemli bir güç.

Tablet Kullanıcı Sayısı

Aşağıda yer alan istatistikler konu hakkında daha detaylı bir bilgi verecektir.

Türkiye’de ayda en az bir kez olmak üzere tabletlerden internete girenlerin sayısı 905,612 kişidir. (12 yaş üstü)

Haziran 2012’de PC dışı internet kullanım payı %2,16 iken bugün bu pay %5‘leri bulmaktadır.

Tablet kullanıcılarının %55‘i kadınken, %45‘i erkektir ve bu kullanıcıların %50‘si İstanbul’da ikamet ediyor.

Tablet kullanıcılarının yaklaşık %95‘i kişisel amaçlar için tabletini kullanıyor.

Tablet kullananların %70‘i her gün internete bağlanıyor.

En çok kullanılan  markalar %45 ile Apple iken, %35 ile Samsung arkasından gelmekte.