5G Teknolojisi İle Hayatımıza Neler Girecek?

5G çok uzağımızda değil ve sunacağı imkanları düşünmek bile heyecan verici. Marka, teknoloji ve inovasyon evrenini yerinden oynatacak olan bu teknoloji; internet hızı, makineler arası iletişim, ve tüketicilerin daha üzerindeki hakimiyeti gibi başlıklarda çok önemli değişikliklere sahne olacak.

5G Neler Getirecek?

Markaların umudu, önümüzdeki 10 yıl sona ermeden, mobil teknolojilerin beşinci jenerasyonundan yani 5G’den, otonom arabalardan akıllı şehirlere ve sanal mağaza deneyimlerine dek pek çok farklı alanda faydalanabilmek. 5G’nin gelişi kırsal kesimlere de daha hızlı internet tedariki anlamına gelebilir. Ya da Google ve Facebook arasında paylaşılan dijital telekom şirketlerini benzersiz bir reklam datasıyla donatarak son verebilir. Uzmanlar mobil olmayan hiç bir şeyin hayatımızda yer almayacağını söylüyor. Bazı uzmanlar ise tüm ekonomik sistemin 5G’nin gelişi ile değişim sürecinden geçeceğini söylüyor.

4G aramıza katıldığında giyilebilir teknolojiler henüz yolun başındaydı ve “uber” yalnızca extrem olanı ifade etmenin tatlı bir yoluydu. 4G’den önce hiç kimsenin 5G’nin ne denli büyük bir devrim olabileceği konusunda öngörüsü yoktu. Şimdi ise bu teknolojinin, bağlantılı cihazlar, devasa datadan beslenen giyilebilir teknolojiler, şoförsüz araçlar ve gelişmiş VR/AR imkanlarıyla nasıl olabileceğini hayal edebiliyoruz.

Çoğu kişi internet sağlayıcılarının dillerinden düşürmediği “bant genişliği” kavramına aşinadır. Ancak konunun önemli bir ayağını da “latency” yani iki cihazın birbiriyle konuşması için geçen bekleme süresi oluşturuyor. 5G teknolojisi için bu süre 4 milisaniye. 4G’de bunu 30-60 milisaniye olarak görmüştük.

Geçtiğimiz ay Barcelona’da gerçekleşen Dünya Mobil Kongresi’nde 5G’nin neler getirebileceği konusundaki görüşler paylaşıldı. 2021 itibarıyla tahmini 29 milyar bağlantılı cihaz kullanımda olacak. Bunların büyük bir kısmını da robotlar, pencereler, giysiler ve diş fırçalarına bağlanarak Wi-Fi ve Bluetooth kullanmaksızın sensörlerle makineler arası iletişim kurmakla öne çıkıyorlar. Uzmanlar networke bağlanmaya ihtiyaç duymadan kullanılabilecek pek çok makinenin hayatımıza gireceğini söylüyorlar.

5G Hakkında

  • Dünyanın en hızlı internetine sahip Güney Kore, 4G yerine 5G’ye ağırlık veriyor.
  • Ülke geçen sene bu alana 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptı.
  • AB ise 2020’de devreye girecek sistem için 8 milyar dolarlık yatırım planlıyor.
  • 5G’nin 4G’ye kıyasla bin kat daha hızlı olması bekleniyor. n Nesnelerin interneti (IoT) ile birlikte artacak cihaz sayısı ve gereken bant genişliğine sadece 5G cevap verebilecek.
  • Akıllı ve insansız araç teknolojisi 5G ve sonrası teknolojilerle mümkün olacak.
  • Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlardaki işletim sistemleri tarihe karışacak.
  • Cihazlar işletim sistemi dahil tüm bilgileri bulut bilişim üzerinden alacak. İnternette hız sorunu ortadan kalkacak.